My Cart

 x 

Prazna korpa

Hladna Grappa za najveći užitak

Banatska grappa

Italijanski vinari i gastronomi čuvaju tajnu o tome ko je bio prvi čovek koji je izumeo tu vrstu alkohola pre mnogo vekova.

Kako je i gde nastala grappa?

Italijanski vinari i gastronomičuvaju tajnu o tome ko je bio prvi čovek koji je izumeo tu vrstu alkohola pre mnogo vekova. Veruje se da je narod Sicilije metodu pripreme Grappe i te destilacije prihvatio od Arapa. U proizvodnji raznih vina „otpad“ je ostao netaknut, koji se takođe morao nekako odlagati. Bacanje toga bila je šteta, pogotovo jer seljaci nisu želeli sebi priuštiti takav luksuz. Upravo od tog plodonosnog „otpada“, nastala je Grappa, najpopularnije piće u Italiji i šire.

Italijani ga vole kao što Škotlanđani vole svoj viski. Još jedna sličnost je visok sadržaj alkohola prisutnog u ovom bezbojnom piću. Grappa je izrađena od kožice grožđa i semenki, a često može imati blagi ukus karamela ili bilja. U zavisnosti od recepta, alkoholno piće može imati od 40 do 55 stepeni.

Kako treba piti Grappu?

U samoj Italiji postoji tradicija da se ovo piće pije ne samo u njegovom čistom obliku. Stanovnici započinju jutro šoljicom espressa, u koju sedodaje Grappa.Ono što je važno naglasiti kod konzumiranja Grappe je da svoj najbolji ukus pokaže na temperaturi između 5 i 9 stepeni Celzijusa. Dobro je ohladite i prepustite se uživanju.

Prvobitna ideja Banatske Grappe jeste bila Italijanska receptura, međutim kvalitet takvog proizvoda nije bio ono što je u početku očekivano, našoj Grappi se dodatno dodaje sveže grožđe, tu leži najveća razlika...

Tajna naše Banatske Grappe, al’ roze, je u tome što pre nego li završi u čašici, odleži u buradima u kojima se nekad čuvalo vino. Na taj način pored svog prefinjenog ukusa dobija prepoznatljivu mirisnu notu kao i jedinstvenu roze boju.

Naruči Banatsku Grappu

Ovaj sajt koristi kolačiće, kako bi olakšali rad sajta. Korišćenjem ovog sajta, slažete se sa politikom privatnosti.